KUSTANNUS HD

Risto Ahti

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

Forssan Lehti 9.4.2004

Toivon pilkahduksia

— Uskoa ja rakkautta kyllä löytyy, mutta toivo on välillä lopussa, Ypäjän kirkkoherra Risto Ahti pohtii. Kynäniekkana kunnostautuneen kirkonmiehen kuudes kirja, Pilkahduksia, alleviivaa toivon merkitystä koko elämälle. Teoksen julkistaminen ajoittui sopivasti pääsiäiseen.

— Tämä on hartauskirja, joka perustuu osin todellisiin tapahtumiin. Teoksen nimen keksi Ahdin vaimo.

— Kyse on nimenomaan toivon pilkahduksista. Ensimmäinen nimiajatus oli Tuikkuja, mutta se on kaksimerkityksinen sana. Voidaan ottaa tuikku murheeseen, Ahti sanoo.

Ei tuputusta

Uusi kirja on kokoelma muutamien vuosien aikana syntyneistä teksteistä. Kirja ei jää viimeiseksi; Ahti kertoo kirjoittavansa koko ajan. Luomistyötä on helpottanut kirjoituskoneen korvaaminen tietokoneella.

Kustannus HD:n ei tarvinnut miettiä julkaisupäätöstä kovin kauan, sillä Ahdin tekstit ovat emminkin löytäneet lukijansa. Omaperäinen ajattelija on kaukana kirkon hurjimmista agitaattoreista.

— Uskontoa ei saa tuputtaa kellekään. Sellaisesta tulen huonolle tuulelle. Jeesus tuli vapauttamaan meidät uskontojen kahleista, hän sanoo.

— Hyvä omatunto on paras unilääke, mutta hyvä lukeminen tulee kakkosena. Jokaisen pitäisi hiljentyä vähintään kolme kertaa viikossa. Ja lenkkeily antaa hyvän mielen, Ahti jakelee arkisia neuvojaan.

Huipulle asti 192-sivuinen Pilkahduksia sisältää lyhyehköjä, Raamatun lauseiden rytmittämiä proosamietteitä. Jo useita Ahdin kirjoja kuvittanut taiteilija Tuija Pietilä koki tuoreen teoksen sekä mielenkiintoiseksi ja haastavaksi että sopivan helppolukuiseksi.

— Tässä on vähemmän huumoria kuin edellisissä, koska aihe on vakava, hän arvioi.

Ahti kertoo välttävänsä ylimääräistä "hurskautta ja jumalisuutta" ja pyrkivänsä kirjoittamaan ymmärrettävästi. Pilkahduksia päättyy matkakertomukseen, jossa kirkkoherra kapuaa Kilimanjaron huipulle.

— Jos motivaatio on riittävän kova, mennään vaikka läpi harmaan kiven, hän teroittaa.


Palaa kirjan sivulle