KUSTANNUS HD

Käärmeitten kuningas — Esipuhe

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

Otteita kirjan esipuheesta

Hämeenlinnalainen kustantamo Nide Oy julkaisi vuonna 1947 Aleksis Kiven tarinoita –nimisen kirjan. Menestys oli hyvä, sillä kirjasta otettiin kolme painosta saman vuoden aikana. Kirjan esipuheessa sanotaan: ”Tähän Aleksis Kiven tarinoiden kokoelmaan on otettu kaikki ne tarinat, sadut ja opettavaiset kertomukset, jotka kokonaisina ja veljesten kertomina sisältyvät Seitsemään veljekseen.”

Jukaisemme tarinat uudelleen laajennettuna kokoelmana. Myös kirjan kuvitus on uusi. Samalla voidaan todeta, että ihmiset suorastaan rakastavat erilaisia tarinoita, satuja ja legendoja. Taru Sormusten herrasta, Muumipeikko sekä Rölli ja metsänhenki osoittavat, että runollinen fantasia on ajankohtainen kirjallisuudenlaji.

Elämä ja teokset -kirjassaan Tarkiainen painottaa tarinoiden merkitystä veljeksissä: "Mitä Seitsemän veljestä olisi ilman veljesten seikkailua jouluyönä ja oleskelua Hiidenkivellä. — Mitä se olisi ilman Taula-Matin meheviä tarinoita, Laurin lapsellista saarnaa, Aapon runoilevia esityksiä ja Juhanin kertomia 'eläviä esimerkkejä' sekä lukemattomia muita kasvannaisia. Siitä puuttuisi sen paras mehu ja viehätys."

Tarinoiden kertojana toimii useimmiten Aapo, jonka juttusampo tuottaa hienoja helmiä. Muut veljet kuuntelevat häntä innoissaan, kun Aapo panee parastaan. Myös Lauri ja Juhani ovat äänessä ja lohkaisevat mehukkaita ja vuolassanaisia juttuja. Jälkimmäinen tarinoi mm. Kirkonkylän nahkurista. Myös Taula-Matin eräjuttu ja lukkarin 'puhe' Sovinnon pitkä käsi on otettu tähän mukaan.


Palaa kirjan sivulle