KUSTANNUS HD

Käärmeitten kuningas — Arto Pietilän artikkeli

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

Käärmeitten kuningas ja rohkea ratsastaja on todellakin Aleksis Kiven mestarillista tekstiä. Kuvitettu 135 s. kirja perustuu Seitsemään veljekseen, Kiven suureen pääteokseen, romaaniin, jonka hän sai valmiiksi 1860-luvun loppuvuosina. Kivi sijoitti kirjaan varsinkin Aapon muille veljille kertomia merkillisiä ja uskomattomia tarinoita. Aapo oli veljesten viihdyttäjä ja tarinankertoja, kun sille päälle sattui. Kertojan lahjat olivat Jukolassa tärkeitä aikana, jolloin ei ollut radiota, televisiota eikä juuri lehtiäkään.

Aleksis Kivi kirjoitti ensimmäisen suomenkielisen mestariteoksensa pääosin Siuntiossa, lähellä Kirkkonummea ja Lohjaa. Tämän teki mahdolliseksi hänen suojelijansa mamselli Charlotta Lönngvist, joka omisti kylän keskustassa kauniin Fanjunkarsin torpan. Charlotta arvosti Kiveä suuresti, ja päinvastoin.

Torppa on alkuperäisen mallin mukaan uudelleen rakennettuna samalla paikalla. 1950-luvulla venäläiset sotajoukot hävittivät sen, kun Porkkala oli vuokralla. Torpasta Kivi teki paljon retkiä lähimaastoon, mm. Sjundbyn komeaan linnaan, joka oli 1400-luvulla Suomen suurin kivinen asuinrakennus. Vieressä koski ja suuret hevostallit. Kivi kirjoitti Fanjunkarsissa suuren osan myöskin näytelmistään ja runoistaan 6-7 vuoden aikana. Helsinkiin hän suuntasi usein ja teki matkaa jalan tai hevosella, kilometrejä kertyi n. 50 km. Hän luki maailmankirjallisuutta ahkerasti ja kirjoitti päivittäin paljon.

Kiven terveyden tuhosi erityisesti vaikea lavantauti, heikko ravinto kahtena viimeisenä vuotena, 1860-luvun suuret nälkävuodet ja ainainen rahapula, jotka mursivat hänen hermonsa, ei niinkään August Ahlqvistin arvostelu. Jos lukee Kiven omia kirjeitä tämä tulee hyvin esille. Kivi oli äärettömän pettynyt ettei kirjojen kirjoittaminen elättänyt. Seitsemän veljekset romaanin oikolukija sain 150 markkaa, ja Kivelle jäin 700 markasta 550 markkaa. Kirjan hän oli kirjoittanut seitsemään kertaan. Tekijänpalkkiostaan hän antoi lähes kaiken Charlottalle, joka oli antanut hänelle vuosia täyden ylöspidon ja velkaantunut nälkävuosien aikana. Torppa oli menossa vasaran alle, maa ei tuottanut ja vilja loppui koko Suomesta. Silti mamselli ja kirjailija auttoivat jokaista torpassa poikkeavaa kulkuria parhaansa mukaan.

Käärmeitten kuningas ja rohkea ratsastaja -kirja on hankittu mm. Aleksin Kiven nimikkokouluun Helsingissä.

— Arto Pietilä


Palaa kirjan sivulle