KUSTANNUS HD

Kauppa se on joka kannattaa — Lehtijuttu

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

Yrittäjä — Suomalaisen yrittäjän erikoislehti, n:o 5/2004

Mistä yrittävä Loimaa on syntynyt

Loimaa loimottelee juuri nyt valtakunnan mitassa poikkeuksellisen aktiivisessa yrittä­jyysilmastossa. Loimaan Yrittäjien 70-vuotishistor­iikissa "Kauppa se on joka kannattaa" toimittaja, kirjailija Arto Pietilä tekee kuitenkin selväksi, että yrittäjyys on kannatellut Loimaata jo vuosikymmenet.

Loimaan Yrittäjät ry. on Suomen vanhimpia yrittäjäyhdistyksiä ja siksi sen historia on erityisen kiinnostava ja arvokas, Arto Pietilä sanoo. Yhdistyksen perustivat loimaalaiset kauppiaat toukokuussa 1934, mutta epävirallisesti toiminta oli alkanut jo kaksi vuotta aikaisemmin.

— Yhdistyksen perustamiskirjan allekirjoittajina olivat kultaseppä Vainiola, kenkäkauppias Mäki ja vaatturimestari Nurhonen, muotikauppias Tossavan toimiessa sihteerinä.

Loimaan Yrittäjien upea historiikki on kaksiosai­nen. Aluksi kerrotaan ja tarkastellaan yhdistyksen toimintaa ja sen takana ole­via ihmisiä. Teoksen toi­sessa osassa kerrotaan alueen kauppiaista, liikkeenharjoittajista ja tehtailijoista sekä heidän yrityksistään 1800-luvun lopulta nykyaikaan. Kirjan monipuolinen kuvitus tekee yrittäjyyshistoriamatkasta ainutlaatuisen. Mutta mistä yrittävä Loimaa on syntynyt? Kustaa Häyryn säkein näin:

Tahto tarmo uurastus / on Suomen kansan voimaa / siitä myös on syntynyt / tää yrittävä Loimaa.


Palaa kirjan sivulle