KUSTANNUS HD

Vesikoski — Viesti lukijalle

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

Lukijalle

Kiitän kaikkia tähän kirjaan vaikuttaneita ihmisiä, haastateltavia, entisiä Loimaan Nahka Oy:n työntekijöitä ja tehtaan silloista johtoa, Heikki ja Yrjö Salmista, heidän sisartaan Päivikki Heinoa. Tehtaan pitkäaikaisia työntekijöitä tuotantopäällikkö Esko Katajaa, työnjohtaja Lauri Nurmea, ylityönjohtaja Hannu Mäkelää, konttoripäällikkö Pirkko Mäkelää, laitosmies Matti Kolia ja autonkuljettaja Heikki Kreivilää. Kirjoituksista ja valokuvista kiitän: Matti Tapiota, Risto Nikkilää, Liisa Hagforsia, Marja Jokista, Hannele Wileniä, Loimaan teatterin kuva-arkistoa, Markku Sallista, Alpo Pietilää, Keijo Viljasta, Maija Muhosta ja Timo Laaksosta. Te kaikki olette suhtautuneet lämpimästi nopealla aikataululla toteutettua kirjaa kohtaan.

Veikko Hulkolle kiitos arvokkaista valokuvista, jotka hän on ottanut nahkatehtaalla 1950-1970-luvuilla. Heikki Salmiselle ja Valto Heinoselle kiitos monista kuvista. Lämmin kiitos yhteistyöstä ja kuvista Vesikoski-talon nykyiselle ”patruunalle” Matti Mäkilälle, joka on edennyt pitkälle tehtaan saneeraamisessa. Työn aloitti Tuomo Ylä-Outinen 1990-luvulla. Hannu Mäkelälle kiitos hyvästä yhteistyöstä jälleen kerran. Loimaan kaupunkia kiitän kartasta. Kiitos vaimolleni Hillevi Pietilälle, joka on luonut puitteet työskentelylleni ja huolehtii käytännön asioista mitä parhaiten.

Tämä kirja ei ole historiikki vaan ”valittuja paloja”, muistumia ja ajatuksia siitä toiminnasta, elämästä ja työstä, mitä Vesikosken partaalla on tehty vuosina 1907-2007. Eniten muistamme diplomi-insinööri Yrjö Salmista, joka loi Loimaan Nahka Oy:n menestykselle puitteet vuosina 1931-1949. Oskari Heikkilä hankki kahden liikemieskumppaninsa kanssa paperitehtaan kiinteistön koneineen ja laitteineen 1918, ja siitä alkaa nahkatehtaan vaihe. Historia jatkuu, sillä rakennuksessa on taas elämää, vuokralaisia ja monipuolista harrastustoimintaa. Tänään paikkaa kutsutaan Vesikoski-taloksi, onhan tämä huomattava suojelukohde Vesikosken partaalla, jolla nimellä paikka on tunnettu vuosisatoja. Sen rannoilla on jauhettu viljaa 1500-luvulta ja jalostettu rautaa 1886 alkaen.

Hyviä lukuhetkiä historian parissa!

— Arto Pietilä
Palaa kirjan sivulle