KUSTANNUS HD

Mehtäläiset — Viesti lukijalle

Ravikuja 1, 32200 Loimaa
puh. 050 3639 195

Lukijalleni

Tämä kirjani on faktaa, mutta fiktiolla höystettynä. Tapahtumat ovat tosia ja ne kertovat nuorista ihmisistä, etupäässä naisesta ja miehestä. He tutustuivat toisiinsa jatkosodan lopussa Kajaanissa. Mies oli Lapista ja nainen Kajaanista, minun sisareni Hilkka. He viettivät häänsä sodan loputtua Kajaanissa ja häät olivat oikein kaksoishäät, olivathan morsiamet kaksosia. Lapin mies Yrjö pääsi siviiliin Kajaanissa. Nuoret rakastivat toisiaan. Mies halusi viedä nuorikkonsa Lappiin ja näin myös tapahtui.

Rintamamiehille oli suusanallisesti luvattu tila sodan päätyttyä. Niinpä heitä varten tehtiin asetus niin sanotuista ”rintamamies-asutustiloista”, jonka sai anomalla sitä kotikunnastaan. Kesti monta vuotta ennen kuin sanoista tuli totta. Jotkut saivat tilansa melko valmiina, muutamat korvesta, periferiasta. Joukossa oli sellaisia, jotka halusivat juuri tällaisen tilan kuin kirjani päähenkilöt, Yrjö ja Hilkka.

Perustettava tila oli tiettömän taipaleen päässä Pellossa, Konttajärven Sivakkajärven takana. Tieura päättyi yli kaksi kilometriä ennen tilaa, Hietamellaa. Mutta pariskunta tyytyi paikkaan, sillä he eivät halunneet naapureita lähi etäisyydelle.

Kerron tässä, mitkä esteet he joutuivat voittamaan ja mitä tekemään. Lapsien teon he olivat perineet vanhemmiltaan ”luonnon menetelmien mukaan”, ja he saivat lapsen melkein joka vuosi eli yhteensä yhdeksän lasta. Olivat siinä vanhemmat tiukoilla, mutta he voittivat kaikki vastukset ja rakensivat tilan: rakensivat talot ja raivasivat pellot. Tästä kaikesta kerron tässä kirjassani Mehtäläiset. Toivotan hyviä lukuhetkiä kirjani lukioille!

Turussa heinäkuussa 2004

— Pentti H. Tikkanen


Palaa kirjan sivulle