KUSTANNUS HD

Uutuuksia 2016

Metsäpuro 16, 10210 Inkoo
puh. 050 3639 195

Tuula Seikkula: Sielun maisemia

"Olen harrastanut kirjoittamista vakavasti vuosia. Pyrkinyt pöytälaatikosta ulos käymällä mm. kursseja ja Turun avoimessa Yo:ssa luovan kirjoittamisen kurssin ja aineopinnot. Runojen lisäksi olen kirjoittanut novelleja ja ollut mukana kolmessa antologiassa. Unelmani on ollut julkaista runokirja. Asuinympäristöni peltojen keskellä on kuin vaihtuva taidenäyttely, johon vuodenajat luovat erilaiset vivahteensa. Maisemat ovat välillä kuin akvarelleja, johon auringon nousut ja laskut antavat värinsä. Suurin rakkauteni on kahdeksan lastenlastani, joiden kirkkaat äänet tuovat iloisia sointuja sanojen väliin ja pitävät isovanhemmat liikkeessä. Pöytälaatikkoni ei ole vielä läheskään tyhjä", Tuula Seikkula kertoo esikoiskirjansa ilmestyessä.

Ilmestynyt 22.12.2016.

ISBN 978-952-7066-73-7
Heidi Järvinen: Jäätyneet rauniot — Olentojen planeetta 1

Planeetta ja maailma, mihin synnyin on nimeltään Modicien. Elämä alkoi Modicienillä, joka on suurin ja monimuotoisin planeetta. Täällä asuu jokaista olentoa, kasvia ja eläintä mitä on olemassa. Kaikki muut 76 planeettaa ovat tämän paikan siirtomaita. Jokainen planeetta on ajan kuluessa kehittynyt omanlaisekseen. Jossain on teknologiaa ja toisaalla eletään päivä kerrallaan. Sitten on sellaisia paikkoja kuten maapallo.

Heidi Järvisen uskomaton esikoisteos Jäätyneet rauniot on nuorten fantasiaromaani, joka kertoo järjettömäksi muuttuvasta sisällissodasta, maailmoja tuhoavan voiman paluusta ja oman paikkansa löytämisestä. Nuoren sotilaan elämä muuttuu lopullisesti kun hän sotkeutuu tulevaisuuden mullistaviin tapahtumiin. Xiandra löytää uuden näkökannan sotaan ja kyseenalaistaa tekonsa.

Ilmestynyt joulukuussa.

ISBN 978-952-7066-72-0
Tapani Koivula: Kilimanjaron lumo — Suomalaisten seikkailuja Itä-Afrikassa, osa 1

"Kilimanjaron lumo" on kirja, joka pohjautuu Tapani Koivulan omakohtaisiin Afrikan kokemuksiin. Mukana on vuosikymmenien aikana koottuja tositapauksia Suomen ja YK:n kehitysyhteistyöstä — suomalaista lähetystyötäkin sivuten. Kehitysprojektien perusongelmana on aina ollut erilaisten kulttuurien ja tavoitteiden yhteentörmäyksessä. Suomi on kuitenkin usein nauttinut hyväntekijän mainetta köyhien kehitysmaiden silmissä.

Värikkään vauhdikkaassa kirjassaan Koivula paljastaa dekkarityyliin kuolemantapauksia, jotka UM on onnistunut sensuroimaan... Useimmissa katastrofeissa perussyynä on ollut suomalaiskansallinen juopottelu.

Romaanin päähenkilöä, YK-arkkitehti Ville Salonperää, työ- ja lomamatkat vievät seikkailuihin eri puolille Tansaniaa, Itä- ja Etelä-Afrikkaa. Ja Suomen lomallaan hän saa ylimääräisen tehtävän suomalaisen kehitystyöntekijän mystisen kuolemantapauksen selvittämiseksi. Salonperän naissuhteet, kiinnostus zimbabwelaiseen veistotaiteeseen ja shamanismiin antavat tapahtumille lisäväriä.

Ilmestynyt joulukuussa.

ISBN 978-952-7066-63-8
Heikki Peuraniemi: Muistamattoman muisteloita, 1. osa

Motivaatio kirjalle syntyi siitä, kun kirjailija oma-alotteisesti meni terveyskeskukseen, ja luukulla ilmoitti: — Tulin kahdeksankympin huoltoon. Erityisestihän haluan päästä muistitutkimukseen. Monesti tuttukin naama näkyy kaikkine karvoineen, mutta nimeä ei tahdo saada ulos millään!

Kirja on Heikki Peuraniemen kuudes. Edellisiä on myyty enemmän kuin yleensä Finlandia-palkintoehdokkaina olleita myydään. Peuraniemi on vuosikymmenten aikana kirjoittanut lehtiin yli tuhat pakinaa nimimerkillä Metsäheikki.

Metsäheikin omaperäinen huumori ja vekkulimainen sanankäyttö tekevät tästäkin kirjasta herkullisen lukuelämyksen. Hän katsoo asioita eri putken läpi. Asiallisessakin tekstissä Heikki leikittelee sanoilla, heittelee niitä lauseen sisällä sinne ja tänne, ja jos sopivaa sanaa ei satu olemaan, tekaisee hän sen nopeasti kuin Helismaa. Kirjassa eletään tätä aikaa, mutta muisteluksina liikutaan vuosikymmenten aikavälillä.

Ilmestynyt joulukuussa.

ISBN 978-952-7066-71-3
Liisa Laavola: Maaseudun rauhaa — ja muita harhaluuloja eläinten kanssa elämisestä

Se on kyllä Smurffin laki, että juuri kun saa teekupin käteensä ja nostaa villasukkajalkansa tuvan sohvalle vakain aikomuksin antautua lepäilemään ja parantelemaan flunssaista oloaan, näkee ikkunasta, miten hevoset karauttavat pihasta kohti maantietä, vauhtia joka askeleella parantaen ja silmät älyttömyyttä loistaen. Isäntää, jonka oli tarkoitus siirtää hevoset aitauksesta toiseen, ei näy missään. Sehän se aina kehuu, ettei käytä riimuja, kun hevoset uskovat pelkkää puhetta. Kuulemma "kunnioittavat perheen päätä..."

Maisteri Liisa Laavolan esikoisteos on hulvattoman hauska, eläinten parissa sattuu ja tapahtuu. Kirja romuttaa kerralla myytin maaseudun rauhasta monenkirjavalla eläintilalla.

Ilmestynyt joulukuussa.

ISBN 978-952-7066-70-6
Maritta Lehtiö: Viljo — Olks hää sittekii elos?

Maritta Lehtiö o.s. Hörkkö kertoo toisessa runokirjassaan enonsa tarinan. Kirja sisältää karjalaisia murrerunoja sekä sota-ajan kirjeitä. Koivistolaiset sukujuuret äidin puolelta ja eno, jonka elämä päättyi talvisodassa, askarruttivat mieltä niin, että tämä tarina oli kirjoitettava muidenkin luettavaksi. Sodanaikaiset kirjeet kertovat karua totuutta sen ajan ihmisten elämästä, kuolemasta ja toivosta. Tuntematon eno tuleekin kirjoittamiensa kirjeitten avulla yllättäen tutuksi.

Nuoruuden rakkaus, sen syttyminen ja menetys melkein samantien, heijastuu runojen sisällöstä ja niistä välittyy lukijalle se vahva tunne, miten rakkaus kestää yli vuosikymmenien: ”Mie rakastan ain vaa, enkä voi muuta.”

Ravansaari koitui Viljon kohtaloksi. Vai miten oikein kävikään? Kuka oli tuntematon soittaja? Mitä se merkillinen uni merkitsi? Kuka oli matkailijoiden tapaama mies Käkisalmella? Mieleen nousee kysymys: ”Olks hää sittekii elos?”

Ilmestynyt 10.11.2016

ISBN 978-952-7066-69-0
Aulis Piiroinen: Paluu kivelle

Arvo pärjää työelämässä ja armeijassa, käy tansseissa ja tulee toimeen naisten kanssa, mutta vaikka halukkaita morsiamia riittäisi, ei rakastu kehenkään. Ei sen jälkeen, kun suhde Kaarinaan päättyy Arvon omasta halusta, sillä yo-tyttö lähtee kaupunkiin opiskelemaan. Vielä vuosia myöhemmin Arvo muistaa Kaarinan aidon rakkauden ja mielessään kyselee, hyväksyykö tämä hänen ratkaisunsa. Kiven kasvatti esikoisromaani on saanut hienon jatkon romaanissa Paluu kivelle. Mies painii itsensä kanssa ja käy läpi vaikean eron, mutta löytää harmonian ja sen, mitä me kaikki tavoittelemme - rakkauden.

Ilmestynyt 24.10.2016

ISBN 978-952-7066-68-3
Liisa Räisänen: Sisulla siiville — orpotytön huikea tarina (2. korjattu painos)

Junavaunun penkille hylätystä vauvankorista alkaa poikkeuksellinen elämäntarina. Kirjassa kerrotaan orpotytön kasvusta sijaiskodeissa, varttumisesta itsenäiseksi nuoreksi naiseksi ja määrätietoiseksi suuren perheen äidiksi sodan aikana.

Vieraiden ihmisten inhimillisyys ja myötätunto turvasivat elämän alkua lapselle, jonka oma äiti ahdingossaan hylkäsi. Martta Edithin äänenpainoin seurataan lapsuuden värikkäitä tapahtumia sijoitusperheissä, koulussa ja elon polkuja kulkiessa. Orpotyttö omaksui tarmokkaan ja tavoitteellisen elämänasenteen, ja kasvoi rohkeaksi taistelijaksi. Elämänsä suurista vaikeuksistakin hän selviytyi positiivisen ja sisukkaan luonteensa sekä taiteellisen luovuutensa avulla.

Martta-äidin pyrkimysten ohessa selviytymistarinan elävät hänen lapsensa, joiden vastuulle usein jäivät kotihuolet ja äidin tehtävät Martan toteuttaessa omia unelmiaan.

Tarinat on kirjaksi koonnut hänen tyttärensä Liisa Räisänen.

(Nyt saatavilla 2. korjattu painos!)

Ilmestynyt 17.10.2016

ISBN 978-952-7066-62-1
Ralf Henriksson: Armoton nuijasota — Jaakko Ilkan aseenkantajan kertomana

Kirjailija Ralf Henrikssonin Nuijasodasta kertova tosipohjainen romaani on mielenkiintoinen teos 1590-luvun verisestä sisällissodastamme. Sen talonpoikaiset päähenkilöt teloitettiin Isokyrön kirkolla, mutta heitä ei ole unohdettu. Henrikssonin teos on ensimmäinen romaani, jossa rohkeat miehet saavat lihaa luitten päälle.

Kuka oikeastaan oli eteläpohjalainen nuijapäällikkö Jaakko Ilkka? Millaisena tämän mystisen hahmon kuvaa hänen aseenkantajansa Randolf Rikhardinpoika, joka on vaikuttavan sotaromaanin fiktiivinen kertoja.

Jaakko Ilkan aseenkantajan näkökulma on tavallisen talonpojan, joka on hakemassa nuijasodassa kohtuutta veroihin ja linnaleiriin, joita hänen rasitteekseen on sälytetty jo vuosikymmenien ajan.

Miltä aidanseipäin ja nuijin varustautuneista talonpojista tuntui kohdata valtamarski Klaus Flemingin musketein, miekoin ja tykein aseistettu ammattiarmeija?

Lukija pääsee mukaan nuijasodan jännittäviin vaiheisiin Pohjanmaalta Nokianvirran rannalle ja takaisin.

"Etelä-Pohjanmaalla varttunut kirjailija, ekonomi Ralf Henriksson (s. 1957) on toiminut 30 vuotta talouselämän johtotehtävissä."

Ilmestynyt 17.10.2016

ISBN 978-952-7066-66-9
Elias Tikkanen: Huokauksia hämärästä — runokokoelma

Elias Tikkanen, 64, on ammatiltaan maanviljelijä. Hän on ollut aina innostunut runoista ja julkaisee nyt hienon esikoisrunokokoelman, Huokauksia hämärästä. Teoksessa on tummia sävyjä, elämän herkkää virtaa, mutta myös valoa ja toivoa. Hän on kirjoittanut pöytälaatikkoon noin 20 vuotta: runojen lisäksi muistokirjoituksia ja sanontoja, julkaissut niitä lehdissä. Runot ovat tekijälleen oljenkorsi elämässä, joiden kautta hän on tehnyt myös surutyötä, ollut terapeuttina itselleen sekä muille. Tekijän runoissa on vastustamatonta voimaa!

Ilmestynyt 17.10.2016

ISBN 978-952-7066-65-2
Kirsti Vähäkangas: Rantakavun liepeiltä

Kirsti Vähäkankaan uusin ihana kirja Rantakavun liepeiltä on kahdeksas Meijjän kaupunki tarinoi -sarjan kirja. Kirjan mukana lukija kulkee Samuli Paulaharjun ja Pentti Pirhosen jalanjälkiä Rantakadulta Katinhäntään. Rantakadun varrella seisovat kaupungin vanhimmat rakennukset, Soveliuksen talot. Rantakadulla asui äksy VPK-päällikkö, Jussi Siipola. Rantatorilla VPK:laiset pitivät ruutan turvutuksia ja äkseerayksia.

Kirja kertoo runsaan kuvituksen kera siitäkin miten viime vuosituhannella semiskat kipittivät opinahjoonsa Rantakatua pitkin ja Huokausten sillan yli. Rantakadun liepeillä on vilahtanut myös kummituksia ja tupakkaenkeleitä ja joulun alla tonttuja.

Ilmestynyt 12.9.2016

ISBN 978-952-7066-57-7
Maria Vakkuri: Osa minua, pala taivasta

Salolainen Maria Vakkuri kirjoittaa esikoisteoksessaan ”Osa minua, pala taivasta” koskettavasti isänsä sairaudesta ja siitä miten tämä kokee itse tilanteen, kun lääketiede ei enää voi auttaa häntä paranemaan. Maria Vakkurin teksti on keskitettyä, harkittua ja tyynen rauhallista, vaikka sisällä myllertävät suuret voimat. Käydään läpi kaikki tärkeä, pala palalta, monet syvälliset keskustelut ja vihdoin koettaa hetki, jolloin isä ja tytär saavat sisäisen rauhan ja jatkavat, isä rajan toisella puolella, tytär kirjoittaen lupaamansa kirjan, joka ei jätä ketään kylmäksi. Harvinainen ja tärkeä teos.

Ilmestynyt 23.9.2016

ISBN 978-952-7066-64-5
Merja Sankelo: Henkiparannuksen ihmeet — Kävijöiden kokemuksia kuuluisassa Casa de Dom Inaciossa

Casa de Dom Inacio on kansainvälisesti tunnettu henkiparannuskeskus Brasiliassa. Sen on perustanut Joao Teixeira de Farias eli meedio Joao lähes neljäkymmentä vuotta sitten. Meedio Joao on transsissa parannustilaisuuksien ajan ja antaa kehonsa parantajahenkien eli entiteettien käyttöön. Tämä tarkoittaa, että entiteetit puhuvat Joaon kautta ja parantavat ihmisiä, jotka ovat tulleet hakemaan apua mm. erilaisiin vaivoihin ja sairauksiin. Monet ihmiset eri maista, mm. Suomesta, ovat parantuneet kokonaan tai saaneet erilaista apua Casasta.

Dosentti Merja Sankelo on tehnyt vuosina 2013-2015 laadullisen tutkimuksen, jossa on selvitetty Casassa käyneiden kokemuksia. Tutkimukseen osallistui kaksikymmentä henkilöä kuudesta eri maasta. Tulokset raportoidaan tässä kirjassa. Kirjoittaja on itse käynyt kaksi kertaa Casa de Dom Inaciossa ja kertoo avoimesti omista kokemuksistaan käyntien aikana.

Kirja Brasilialaisessa henkiparannuskeskuksessa käyneiden kokemuksista on kotimainen mielenkiintoinen uutuus, joka tarjoaa lukijalle monipuolista tietoa siitä, mitä Casassa oikein tapahtuu ja minkälaisia vaikutuksia siellä olemisella on ihmisten elämään.

Ilmestynyt 12.9.2016

ISBN 978-952-7066-61-4
Seppo Kalliomäki: Viattomuuden rajalla

Kun suomalaisia avustustyöntekijöitä joutuu sisällissodan jalkoihin Syyriassa, tulee Suomi vedetyksi mukaan kriisiin pahimmalla mahdollisella tavalla. Diplomaattisessa umpikujassa, vetoomusten kaikuessa kuuroille korville Suomen sotilastiedustelun varjoissa pysyttelevän Paronin on laitettava parhaat miehensä asialle.

Amerikansuomalainen majuri John Lampinen saa miehineen tehtävän tuoda kaikki suomalaiset siviilit kotiin, ja alkaa piinaava seikkailu sisällissodan raunioittamassa Syyriassa.

Onko kriisistä tietä ulos ja pystyvätkö Paronin miehet lähes mahdottomaan tehtävään? Lähde mukaan John Lampisen ensimmäiseen seikkailuun suomalaisen sotilastiedustelun vaietussa maailmassa.

Ilmestynyt 10.8.2016

ISBN 978-952-7066-58-4
Paavo Niskasaari: Värit villiintyvät

Olipa kerran taiteilija, jolla oli tietenkin väripaletti. Eräänä päivänä lokeroissaan olevat värit suorastaan kyllästyivät, kun he joutuivat olemaan koko ajan paikoillaan. Yhteistuumin he päättivät loikata pois paletilta ja katsella vähän maailmaa. Näin he tekivät ja kirmasivat ripeästi juoksuun. Taiteilija Santtu oli aivan ymmällään. Silmät pyöreänä hän katseli juoksevien värien perään.

Tämän kirjan saduissa tulee vahvasti esille erilaisuus, se kuinka ihminen tarvitsee elämässään ihmisen rinnalleen. Näin ihmissuhteitten arvo kasvaa, kun väet, värit ja kansat sekoittuvat. Ihmisen luoja on antanut meille avut toistemme arvostamiseen.

Olen taiteilija, maalaan tauluja, kirjoitan runoja ja suoraa tekstiä. Hyvän kasvualustan sain pienehkössä kylässä, Iijoen varrella, vaarojen, metsien, soiden ja vesien äärellä. Ympäristön rikkaus ja ihmisten suhde toisiinsa kasvatti vahvoja ihmisiä, turvanaan luottamus Luojaan ja ihmiseen.

— Paavo Niskasaari

Ilmestynyt 25.7.2016.

ISBN 978-952-7066-59-1
Antero Lahtinen: Eheytymisen eväitä, puhumisen tärkeys

Eläkkeellä oleva diakoni Antero Lahtinen kertoo kirjassaan työstään, jossa hän kohtasi ahdistuneita ja masentuneita, erilaisten kriisien keskellä painivia ihmisiä. Hän avaa hiljaisen tiedon kokemuksiaan siitä, miten monet vaietut asiat saavat ihmisen voimaan pahoin. Näissä kohtaamisissa on saatu oivalluksia ihmisten mielen lukoista. Monissa raskaissakin elämän tragedioissa on päästy eteenpäin, kun on ryhdytty puhumaan ja työskentelemään ongelmista. Anteron asiakkaat ovat olleet vaativissa työtehtävissä tai jo eläkkeellä, mutta samalla viivalla yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta. Lahtinen on saanut luvan asiakkailtaan kirjan kertomuksiin ja hän toivoo, että ne olisivat hyödyksi ja rohkaisuksi kaikille apua tarvitseville. On hyvä lähteä etsimään turvallisen puhumisen kautta kanava silloin, kun erilaiset ahdistukset alkavat oirehtia elämää haittaavasti. Näin on päästy eteenpäin ja saatu muureja auki toiveikkaampaan tulevaisuuteen.

Antero Lahtinen toimi diakonin virassa Helsingin Mikaelin seurakunnassa yli 20 vuotta. Hän on rohkeasti avannut myös omia kipeitä ongelmiaan lapsuudesta lähtien ja kertonut, miten hän on selviytynyt.

Ilmestynyt 25.7.2016.

ISBN 978-952-7066-54-6
Annika Brusila: Kalliolla

"Aukeavan pullon ääni, sinetin naksahdus, äänistä paras. Tuo luottamusta. Ei tarvitse pelätä, että viina on loppumaisillaan, vaan voi keskittyä siihen, että sitä on." Kruununhakalaisen hienostokodin kulissit ovat korkealaatuiset. Turkiksia, smokkeja, osso bucoa, juhlia, kulttuuria. Mutta ne kätkevät narsismin, rakkaudettomuuden, alkoholismin ja kyykytyksen jopa niin tehokkaasti, että perheenjäsenten on itsekin vaikea ymmärtää olevansa kokonaisuudesta vastuussa. Isovanhemmuus on hunningolla. Äitiys ja tyttäryys ovat perinpohjaisella törmäyskurssilla, ja väkivalta astuu kuvaan. Työpaineiden absurdius, hengenvaarallinen synnytys ja pinnan loputon katkeilu ryydittävät päähenkilö Violan surullisenkyynistä klaustrofobista äitiyden alkutaivalta. Hillittömän itkun ja naurun raja on häilyvä, joita molempia Violan elämä on väärällään. Kovimman hinnan maksaa se, jolle lopulta joudutaan hankkimaan ruumisarkku.

Ilmestynyt heinäkuussa.

ISBN 978-952-7066-56-0
Eeva-Maija Hurtig: Tien katse

Torniolaisen esikoisrunoilija Eeva-Maija Hurtigin runollinen kieli etsii uutta ajatusmaailmaa ja kiehtoo tavalla, joka avaa uusia lukkiutuneita ovia ja saa pohtimaan olemisen merkitystä. Hän osoittaa että runous elää uudelleen jokaisen sukupolven kautta.

Tien katse -runokokoelma piirtää kuvaa kivusta voimatekijäksi kutsumukselleen antautumisen kautta. Tiestä ja sen katseesta, vuorovaikutuksesta runon kanssa sen päästessä esiin.

Eeva-Maija Hurtig toimii vapaana taiteilijana, freelancer-suunnittelijana ja kirjoittajana.

Ilmestynyt heinäkuussa.

ISBN 978-952-7066-55-3
Ralf Henriksson: Pahan pankkiiri

Menestyvän tamperelaispankin ulkokuori kätkee sisäänsä armottoman rahan metsästyksen.

Rikoskomisario Kurt Karhuköngäs on vastikään muuttanut Kuusamosta Tampereelle kun paikallisen pankin reviisori ammutaan työpaikalleen. Murhatutkimukset törmäävät vyyhteen, joka johtaa jo toiseen peräkkäiseen murhaan. Kuka on murhaajan seuraava uhri? Ja kuka on pahan pankkiiri? Karhuköngäs joutuu kilpajuoksuun aikaa vastaan, jossa ei ole voittajia. Murhatutkimuksia eivät helpota norjalaissuomalaisen Karhukönkään sopeutumisvaikeudet Tampereelle. Hän kokee olevansa ennen pitkää nurkkaan ajettu mies jääkiekkokaupungissa.

Pahan pankkiiri on tekijän seitsemäs teos, jonka lukee ahmien. Se on jännityksen huippua.

Ilmestynyt 20.6.2016

ISBN 978-952-7066-48-5
Maria Huhta: Menneisyys ei jätä rauhaan

Lapsi elää rautatien varrella uskovassa kodissa, mutta leikit ovat rajuja ja opettaja julma. Kaikki muuttuu, kun nuori nainen lähtee teollisuuskaupunkiin työhön, opiskelemaan ja perhettä perustamaan. Matkat Euroopassa, kokemukset Pariisissa, kesäpäivien vietto Utsjoella ja Jäämeren äärellä tuovat tarinaan ulkosuomalaiset kveenit ja samaanit. Lopuksi sukelletaan sodan raakoihin tunnelmiin ja menneisyyden salat paljastuvat.

Maria Huhdan vaikuttava, tositapahtumiin perustuva romaani on kertomus suomalaisuudesta muuttuvassa maailmassa. Se on elämänkerta ja ajankuva, joka kurkottaa tulevaisuuteen, vie jännittäville matkoille ja historiaan. Se on ajankohtainen juuri nyt, kun Suomi täyttää 100 vuotta!

Ilmestynyt kesäkuussa.

ISBN 978-952-7066-53-9
Panu Rajala: Nuoruuteni näytelmät

Kirjailija Panu Rajalan Nuoruuteni näytelmät muodostaa trilogian, draamallisen kertomuksen, Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään elämästä lapsuuden idyllisistä ajoista aina ammattikirjailijan alkaviin koettelemuksiin. Samalla näytelmissä on sosiaalinen kuvaus maaseudun köyhälistöstä nousevan taiteilijan vaikeuksista 1900-luvun alun Suomessa.

Keskeisessä osassa on Sillanpään rehevä persoona kaihtailemattomasti kuvattuna, vierellään nuori uskollinen vaimonsa Sigrid sekä karttuva perhe. Näytelmien kieli hyödyntää maakunnan murteellista pohjaa, mutta ei pyri etnografiseen tarkkuuteen. Kansanomainen huumori on kaikkia näytelmiä kannatteleva elementti.

Kantaesitetty Myllykolun Kesäteatterissa Hämeenkyrössä, Töllinmäen tohtori myös Pyynikillä ja televisiossa (Yle1).

Ilmestynyt 15.4.2016

ISBN 978-952-7066-41-6
Sauli Uhlgren: Mestari Martti — Sanan mestari

"Unohdetuista klassikoistamme Martti Merenmaa on värikkäimpiä ja tuotteliaimpia; nelisenkymmentä teosta viideltä vuosikymmeneltä — tilityksiä milloin Pietarissa, Helsingissä, Kuopiossa ja Raahessa. Kirjailijana aina vereslihalla, aina antamassa kaikkensa taiteen alttarille." —Kirjailija, emeritusprofessori Panu Rajala

"Martti Merenmaa oli monilahjakkuus. Henkisiltä ominaisuuksiltaan hän oli täydellinen taiteilijasielu. Merenmaa ei ollut kumouksellinen, vaan säilyttävä. Hän rakasti elämää koko sydämellään." —Kirjailija Sauli Uhlgren

Merenmaa oli kenties aikansa palkituin kirjailija, joka sai mm. neljä kertaa Valtion palkinnon, Aleksis Kivi -palkinnon, Maila Talvio -palkinnon, Pro Finlandian ja Kuopion kaupungin merkittävän kulttuuristipendin.

Ilmestynyt 15.4.2016

ISBN 978-952-7066-22-5
Tuula Väyrynen: Kylä elää

Ainutlaatuinen kuvateos Kylä elää, tekijä Tuula Väyrynen.

Tämä on kuvakirja, etupäässä 1950-luvun suomalaisesta kylästä. Sinulla, lukijani, saattaa olla mielikuva, että kaikki kylät olivat erilaisia. Se lienee totta. Mutta miten kylät muistuttivat toisiaan? Sitä voit miettiä katsellessasi näitä otoksia.

Jos kylän elämä on sinulle vierasta, kuvia tutkiessasi ehkä ihmettelet ja kyselet jotain. Jos kylä on puolestaan tuttu, saat kai hymyn suupieleesi ja kyyneleen silmäkulmaasi kohdatessasi tutut muistikuvat. Toivon, että ne lämmittävät sinua kuin leivinuunin kylki palelevaa selkää ja värisyttävät sydämesi herkimpiä tunteita. Ja jos elämäsi ehtoolla mielenmaisemasi alkaa tyhjetä, nämä lapsuutesi kuvat saattavat kytkeä sinut takaisin tuttuun kieleen. Sitä toivon. Tai voit vain hetkeksi hiljentyä muistelemaan syntyjä syviä. Kuvista avautuu näkökulmia kysymyksille ehkä vieläkin enemmän kuin kuvatekstien vinkit antavat ymmärtää.

Tämä on keskustelukirja. Toivon, että se haastaa kysymään, muistelemaan, väittelemään, kyseenalaistamaan ja keskustelemaan sekä entisestä että nykyisestä elämänmenosta. Tämä on myös lahjakirja, jolla voit ilahduttaa saajaa. Pictures of the life in traditional Finnish villages sopii myös ulkomaalaisen tutkailtavaksi. Kertokoon yksi kuva enemmän kuin tuhat sanaa.

Ilmestynyt toukokuun lopussa.

ISBN 978-952-7066-51-5
Tuovi Siili: Selviytymistarinoita

Tuovi Siili (s. 1939) on harrastanut kirjoittamista koko aikuisikänsä. Kirjoittaminen on ollut voimanlähde niin elämän ruuhkavuosina kuin eläkeaikana. Tämän kirjan runot ja tarinat kertovat elämän rikkaudesta, iloista ja suruista, luonnon ihmeellisyydestä ja ihmisen selviytymisestä.

Tuovi Siilin Selviytymistarinat kutsuvat lukijaa kulkemaan myös rivien välissä ja jatkamaan tarinoita omassa mielessään. ”Toivon että kertomukset lujittavat elämänuskoanne. Elämän arkikin voi näyttää arvaamattoman arvokkaana. Aina löytyy aihetta kiitokseen”, Tuovi Siili sanoo. ”Toistemme tukeminen, luonnon ihmeellisyyden huomaaminen ja ilonpilkkeiden etsintä – juuri niiden tärkeydestä ajatukseni muistuttavat.”

Ilmestynyt 28.5.2016

ISBN 978-952-7066-52-2
Arto H. Virkkunen: Asekätkijät ja sotasyylliset — 1940-luvun draama

Rohkea rokan syö! Majuri Arto H. Virkkusen teos Asekätkijät ja sotasyylliset (Sörnäisten yleisesikunta 1976) on tänä päivänä äärimmäisen arvokas kirja ja ilmestyy hienona uusintapainoksena 40 vuotta myöhemmin. Se sisältää sotien jälkeisen dramaattisen vaiheen, jolloin Suomen itsenäisyyden vallitessa tapahtui jotain outoa ja käsittämätöntä. Maan korkein sotilasjohto, useat johtavat ministerit ja presidentti Risto Ryti olivat samaan aikaan vankilassa! Herrat saivat linnatuomion 1945-48. Pöytäkirjoja kertyi järkyttävät 50 000 sivua ja muuta paperia. Oikeuden istuntoja oli 112. Sörkän vankilasta raportoi olosuhteita ja tapahtumia värikkäästi majuri Virkkunen, sittemmin everstiluutnantti. Tämän sellinaapurina oli kenraali, yleisesikunnan päällikkö A.F. Airo. 12 vahakantista vihkoa saivat myöhemmin kirjan muodon. Sisältää velmuja piirroksia vankilasta.

Ilmestynyt toukokuussa.

ISBN 978-952-7066-49-2
Milja Bossart: Niuku-Naukulan kylässä Mallorcalla

Niuku-Naukulan kylässä Mallorcalla on kirjailija Milja Bossartin huikean hauska lastenkirja (3-8 vuotiaille), jossa pääroolissa ovat Niuku-Naukulan kissat. Kuvitus on omaperäinen ja värikäs, ja samoin ovat kissa-aiheiset runot ja lorut. Niihin on helppo uppoutua, päästä sisälle, ja ne saavat taatusti lapsen hyvälle tuulelle, ja aikuisenkin naama vääntyy hymyyn. Kaikki tapahtuu Espanjan Mallorcalla, vaikka tekijä on Suomessa syntynyt nainen, kotoisin Somerjoelta. Voisi kuvitella, että tunnettu somerjokilainen ex-laulaja Rauli B. Somerjoki olisi viihtynyt tässä maailmassa, jota hallitsevat suorasanaiset kissat vailla turhuuden maailmaa. Vuonna 2015 kirjailija julkaisi Milja Bossartin tarinoita, novelleja (Kustannus HD).

Ilmestynyt toukokuun lopulla.

ISBN 978-952-7066-50-8
Esko Tuisku: Hullumminkin olisi voinut käydä — Muonamiehen pojan muistelmia

Isäni, muonamies Pertti Samuel Tuisku oli kotoisin Saarijärven Mahlun kylästä, Emil ja Eeva-Sofia Tuiskun (os. Hänninen) kahdeksanlapsisen perheen neljänneksi vanhimpana. Sisaruksista oli poikia kuusi ja tyttöjä kaksi.

Muonamies oli maatyöläinen, jonka kuukausipalkasta rahapalkan ohella osa koostui maataloustuotteista, muonasta. Kenties tästä johtuen puhuttiin muonamiehistä.

Vietin lapsuuteni Suontaan kartanossa, jolloin omien kokemusteni lisäksi kuulin muonamiesten kertomuksia muonamiehistä ja heidän perheistään ja oloistaan 1930-luvulta alkaen muonamiesluokan hiipumiseen asti. Kerron niistä niin kuin ne muistan.

Tein kartanossa maa- ja metsätöitä, kunnes viisitoistavuotiaana pääsin metsäharjoittelijaksi. Siitä monivaiheinen elämäni metsä- ja vähän muissakin hommeleissa jatkui.

Ilmestynyt 15.4.2016.

ISBN 978-952-7066-46-1
Eine Joutsijoki: Pieni karhu

Pieni susi -lastenkirjan tekijältä sympaattinen ja liikuttava, piirroksilla kuvitettu tarina.

Pieni pallo pyöri maailmankaikkeudessa. Suomi-nimisessä maassa oli kevät. Yhtenä aamuna yksinäinen karhunpoika heräsi märässä pesässään. Samaan aikaan kankaita kutova nainen keitti aamukahvia tuvassaan.

Nälkäinen orpokarhu lähti syötävää etsimään. Kun Kankuri löysi pelloltaan elävän karhun, Ihmisolento ja karhuolento katsoivat toisiaan ja ymmärsivät ystävyyden arvon.

Karhu ja kankaankutoja elivät yhteisen kesän. Siihen mahtui niin pannukakkujuhlia kuin rosvojakin. Kaikista eniten ystävykset pitivät tanssimisesta.

Ilmestynyt huhtikuun lopussa.

ISBN 978-952-7066-47-8
Mirka Alfreds-Välimäki: Mummo on Jumala

"Jumala luo nahkaansa", sanoi mummo, kun syksyn ensimmäinen lehti hapuili hiljaa, mutta varmasti maata kohti. Jumala loi nahkaansa neljä kertaa vuodessa ja aina se oli yhtä ihmeellistä."

"Sanotaan, että ihminen saa parhaat kehut kuolemansa jälkeen. Minä haluan mummoni saavan parhaat kehut ja kiitokset eläessään. Mummo on minulle äärettömän tärkeä ja rakas", teoksen tekijä toteaa.

"Tämä kirja olkoon myös muistutus siitä, että jokainen vanhus on arvokas. Ihmisarvo ei muutu vanhetessa, päinvastoin. Kaikkia vanhuksia on kohdeltava arvokkaasti ja hoidettava yhtä tarmokkaasti kuin syntyessään."

Ilmestynyt 12.4.2016

ISBN 978-952-7066-45-4
Heikki Haukijärvi: Liitutaulusta älytauluun — Kauppaopettajan muisteluksia viideltä vuosikymmeneltä

Heikki Haukijärvi kuvaa pitkää työhistoriaansa kauppaopettajana ja luottamusmiehenä. Hänen työvuosiinsa sattuvat monet suuret ja merkittävät muutokset työelämässä, ammatillisessa koulutuksessa ja yhteiskunnassa. Ammatillisessa koulutuksessa on tapahtunut rakenteellisia muutoksia: opistoasteen tutkinnosta on luovuttu ja tilalle ovat tulleet ammattikorkeakoulututkinnot sekä kolmivuotiset ammatilliset perustutkinnot.

Tietotekniikka ja yleensä digitalisaatio ovat läpilyöneet itsensä niin yhteiskunnassa kuin koulumaailmassa samalla, kun työelämän vaatimukset ovat kasvaneet. Opettajan työnkuva on muuttunut ja laajentunut paljon viime vuosikymmenien aikana.

Takana on yli 15 vuotta järjestötoimintaa Suomen Kauppaopettajissa paikallistasolla sihteerinä ja yhteysopettajana sekä valtakunnan tasolla valtuuskunnan jäsenenä. Luottamusmiehenä kirjoittaja on kokenut monet organisaatiomuutokset työyhteisössään. Luottamusmies on lenkki työnantajan ja työntekijöiden välisessä yhteistoiminnassa.

Ilmestynyt 17.3.2016.

ISBN 978-952-7066-44-7
Ursula Anttila-Halinen: Laulu taivaansinisestä kukasta

Aava Meri jatkaa seniorietsivän työtään. Hän menee sijaiseksi Metsäniitun kouluun Klaukkalaan ja joutuu keskelle omituista kukkatarhaa. Onko kyseessä kultti vai viaton harrastus?

Opettaja kuolee oudosti, ja Aava saa uuden tehtävän. Puutarhoja, ruusuterapiaa ja pahan kukkia. Don Juaneja, epätoivoista rakkautta ja juhannusyön unia. Dionysos, Pan ja Hekate. Näitä kaikkia Aava Meri joutuu selvittelemään, kun hän ratkoo rikosta ja etsii sinistä kukkaa.

Ilmestynyt 17.3.2016.

ISBN 978-952-7066-43-0
Piia Rantakokko: Runoilijan unessa vierailin

Muoniolaissyntyisen Piia Rantakokon (os. Stoor) toinen runokokoelma Runoilijan unessa vierailin tuo näyttämölle erilaisia kohtaamisia. Runojen keskeisiä teemoja ovat aika ja sanat, matkalla olo. Oulussa asuvalle Rantakokolle teemat ovat työn kautta tuttuja, psykoterapian keskeisiä elementtejä. Runoilijana hän maalaa mielikuvia, joihin lukijan on oman keskeneräisyytensä ja kipunsa kanssa helppo samaistua.

Ilmestynyt 11.02.2016.

ISBN 978-952-7066-39-3
Johanna Pyrrö: Esikoiseni

Näin alkaa Johanna Pyrrön hieno romaani:

Pimeä käärii Pohjanmaan lakeudet syliinsä. Valot talojen ikkunoissa sammuvat yksi toisensa jälkeen. Muutaman sinnikkään hehkulampun kajo tunkeutuu ulos auraten vanan usvaan, joka nousee peltoja halkovista joista. Yksi näistä valoista, puolitoistakerroksisen talon makuuhuoneen sälekaihdinten takaa, paljastaa yölliselle kulkijalle äidin ja pienokaisen.

"Teos lohduttaa erityisesti niitä äitejä, jotka ovat ratkeamaisillaan öiden valvomiseen ja siihen, että pitäisi vain jaksaa ja jaksaa. Arjen kuvauksessa on tarkkuutta ja lämpöä: lukija suorastaan tuntee vaipanvaihtojen ja röyhtäisyjen aistivaikutukset, vatsan vellomisen ja lapsen ihon äidin rintaa vasten. Viiltävä synnytyskuvaus on romaanin dramaattinen huipentuma." — Liisa Enwald

Ilmestynyt 17.02.2016.

ISBN 978-952-7066-38-6
Matti Rantamäki: Rotinoita (runokirja)

Matti Rantamäen kirjassa ”rotinoita” tarkoittaa tapaa, että lapsen synnyttyä ystävät ja naapurit käyvät katsomassa lasta ja tuovat mukanaan rotinoita, yleensä kahvin kanssa syötäviä leivonnaisia.

Rantamäki on valtiotieteen maisteri, joka työskenteli siviilivirkamiehenä (tutkijana) puolustusministeriössä ja pääesikunnassa. Nyt hän on eläkkeellä. ”Jo kouluaikoina kirjoittelin runoja ja hieman proosaakin ja haaveeni oli tulla kirjailijaksi. Nyt haave on herännyt uudestaan eloon.”

Ilmestynyt 11.2.2016

ISBN 978-952-7066-40-9
Tapani Koivula: Aamutähti — Unikuvia nykyhetkestä, arjesta ja universumista

Sairastuttuaan Tapani Koivula päätti kirjoittaa romaanin, joka sisältäisi kaiken tärkeän elämästä - ja kuolemasta.

Unimatkoillaan hän kohtaa nuotiotulen äärellä vanhan intiaani Morningstarin, joka paljastaa elämän ja universumin salaisuudet. Mukaan nuotiolle ilmestyy myös sielunkumppani, intiaanityttö Ada.

Ilmestynyt 4.2.2016

ISBN 978-952-7066-37-9
Maija Ahola: Aikuisen Ellin elämää maalla

Näin alkaa Maija Aholan mielenkiintoinen teos:
Saan valkolakin keväällä 1967 yhtä aikaa Ensio-veljeni kanssa. Hän menee heti armeijaan. Lukion aikana selkenee minulle, että haen suomen kieltä lukemaan. Lähetän paperit Tampereen ja Oulun yliopistoihin.
Loppukesästä tulee kirje Tampereelta.
Minun täytyy ottaa varmuuden vuoksi opiskelupaikka Tampereelta, kun Oulusta ei ole mitään kuulunut, kerron Tildalle, - äiti on kyllä murheissaan.
Niin tietenkin teet, kyllä opiskelu kannattaa aloittaa heti, ei mitään välivuosia.
Elokuun lopussa pakkaan tavarani ja nousen junaan Oulun asemalta. Jännittää ja pelottaa, millainen kämppä ja asuntokaveri sattuu minulle. Lainaa sain paikallisesta pankista, joten nälkään en kuole.

Ilmestynyt 15.1.2016

ISBN 978-952-7066-36-2

Klikkaa tästä 2015 uutuuksiin