KUSTANNUS HD

Uutuuksia 2017

Metsäpuro 16, 10210 Inkoo
puh. 050 3639 195

Reijo Nurmela (toim.): Sota-ajan kirjeitä — Vampulan Kukonharjan Nurmelassa

Löytö ullakolta, veljesten kirjeet

Vanhat säilyneet kirjeet muuttuvat yhä kiinnostavimmiksi ajan kuluessa. Enemmän kuin muistelmat, silloin kirjoitetut kirjeet kertovat tarkemmin ja todenmukaisemmin ajan tapahtumista ja tunnelmista. Siksi kirjeet ovat erityisen arvokkaita.

Sota-ajan kirjeitä kirjoitettiin paljon. Sotaan joutuneet olivat erossa läheisistään. Rintamalla olevista oltiin kotijoukoissa alinomaa huolissaan. Kirje oli päivän kohokohta. Kotiväen piti selvitä entistä raskaammasta arjesta vähemmällä väellä.

Ilmestynyt 11.12.2017.

ISBN 978-952-7244-15-9
Teemu Levomäki: Saavuta tavoitteesi Big Picture -ajattelun avulla

Teemu Levomäen ajankohtainen kirja antaa lukijalle eväitä omien tavoitteidensa ja onnellisuutensa saavuttamiseksi sekä luoda uskoa onnellisen tulevaisuuden olemassa olosta. Kirjan loppuosassa kuvataan positiivisia tunteita, joita kriisin aiheuttaneiden tekijöiden oivaltaminen ja pois pyyhkiminen aiheuttaa. Kirja kertoo, miten ihminen itse pystyy järjestämään oman onnellisuutensa osatekijät ja miten löytää oma tasapainonsa.

Ilmestynyt 12.12.2017.

ISBN 978-952-7244-16-6
Onni Kaasinen ja Esa Patosalmi (toim.): Veljesten kalaretket Tenolla

Kalamiehen unelmakirja! Kirjan kertomukset ovat Onni Kaasisen kirjoittamia mainioita tarinoita lohen pyynnistä Tenolla yhdessä veljesten ja kavereiden kanssa vuosikymmenten ajoilta aina 1960-luvulta alkaen. Hienoja hetkiä, onnistumisia, pettymyksiä, kommelluksia ja todella hauskoja sattumuksia sitä kaikkea on lohen kalastus hienolla Teno-joella.

Ilmestynyt 11.12.2017.

ISBN 978-952-7244-14-2
Satu Kankare ja Juha Merentie: Reitillä

Reitillä-antologian tarinoissa lukija pääsee tutustumaan matkantekoon eri puolilla Suomea ja Eurooppaa. Vaikeimmilla reiteillä matkataan ihmismieleen elämän muutoskohdissa tai luopumisen kynnyksellä. Tarinoissa seikkaillaan nykyhetkessä, menneisyydessä ja tulevaisuudessa realistisesti ja absurdisti. Matkantekijöinä ovat kirjoittajat Kalevi Heikkinen, Mikael Helasvuo, Sanna Hirvonen, Satu Kankare, Tuomi Kariniemi, Alma Keskitalo, Outi Kiiveri, Mirja-Liisa Kinnunen, Arto Kujanpää, Juha Merentie, Hanna Velling, Vesa Virtanen ja Anna-Kaisa Ylönen.

Ilmestynyt 12.12.2017.

ISBN 978-952-7244-13-5
Matti Taatila: Sananpalvelija

Tämä on kertomus palveluksestani pappina opiskeluvuosistani lähtien, aina viimeiseen työpäivään asti. Kertomus on helppolukuinen sille, joka tuntee kiinnostusta kirkon elämään ja hengellisiin kysymyksenasetteluihin, vaikeampi niille, joilta tämä puuttuu.

Kertomuksella on elämäkerran muoto, mutta vain muoto: se ei ole kertomus minusta, tai en ole ainakaan tarkoittanut kirjoittaa sitä sellaiseksi. Elämäni ja henkilöni tuskin kiinnostavat ketään. Omat elämänvaiheeni, jonkin verran myös perheeni vaiheet palvelevat kuitenkin tarinan kronologisena runkona.

Näin Matti Taatila tiivistää uskomattoman kirjansa.

Ilmestynyt 21.11.2017.

ISBN 978-952-7244-10-4
Jukka Jussila: Olipa kerran

Satusetä, kirjailija Jukka Jussila asuu Sastamalassa, mutta on syntynyt vuonna 1980 Punkalaitumella. Hän on ollut mukana lukuisissa antologioissa ja on lisäksi julkaissut kolme omaa kirjaa. Olipa kerran -satukirjassa Jussila viljelee onnistuneesti huimaa mielikuvitustaan. Lukija hämmästyy: ei voi olla totta!

Hahmot ovat usein eläimiä, prinssejä ja prinsessoja. Monet saduista ovat opettavaisia eli nykyaikainen versio vanhasta klassikosta. Hyvä tarina vie mennessään.

Ilmestynyt 21.11.2017.

ISBN 978-952-7244-12-8
Annika Brusila: Verisukua

"Sitä se oli. Ämmämäistä pelleilyä. Harmitti, että Kalle tavallaan tuotti pettymyksen olemalla erilainen. Ja odottavan häneltä sellaista mihin hänestä ei ollut - kohtaamaan tunnetasolla, penkomaan sisustaa, pelaamaan kissaa ja hiirtä kunnes saisi kaipaamansa emotionaalisen revanssin. Pojan kone kävi erilaisilla lainalaisuuksilla kuin hänen ja se etäännytti koko tarpeesta edes tutustua."

Salaisuus Kallen synnyintaustasta paljastuu samaan aikaan kun Viola-vaimo lähtee lätkimään. Perhe hajoaa, identiteetit kyseenalaistuvat. Tehdäänkö sukupolvesta toiseen isoja päätöksiä itsekkäästi vai kokonaisuuden edun nimissä? Onko itsekkyys automaattisesti väärin, vai onko marttyyriys tuhoisampaa? Ytimessä tirisee pesäero, adoptio, minä, mulle, kirkko, paistettu maksa ja amerikanrauta.

Verisukua on itsenäinen jatko-osa Annika Brusilan esikoisteokselle Kalliolla.

Ilmestynyt 15.11.2017.

ISBN 978-952-7244-11-1
Heidi Järvinen: Todellisuuksien sota — Olentojen planeetta 2

"Tieteellä ja uskonnolla määrititte sen, mikä on ehdottomasti totta ja mahdotonta siinä maailmassa, jonka kykenette omin silmin näkemään. Uskotte ehdottomiin totuuksiin maailman järjestyksestä, joten ette kykene ymmärtämään meidän maailmaamme. Miksi siis voisimme tulla toimeen ja miksi meidän pitäisi?"

Heidi Järvisen upea teos on jatkoa Jäätyneet rauniot -kirjalle. Drachesin nousu on kaikkien tiedossa ja Xin etsii ei-kenenkään-maata, jonka olemassaolosta ei ole varmuutta. Jeretzin asukkaat odottavat pimeän alueen armeijaa, mutta he kohtaavat jotain aivan muuta. Xin ei joudu ongelmiin ainoastaan vihollisen kanssa ja joutuu hakemaan apua Aleifista, Divinesin kaupungista.

Ilmestynyt 4.10.2017.

ISBN 978-952-7244-09-8
Panu Rajala: Mestarin iltapäivä ja muita näytelmiä

Monet seikat yhdistävät F. E. Sillanpäätä, Eino Salmelaista ja Väinö Linnaa. Kaikki ovat hämäläisyyden kuvaajia omalla tavallaan. Kaikki tunsivat talonpoikaisen miljöön ja tehdaskaupungin, kaikki olivat ihmisen ja yhteiskunnan syvällisiä ymmärtäjiä. Kaikkien työ sai myös kansainvälisiä ulottuvuuksia.

Panu Rajalan näytelmät tuovat esiin mestarien persoonallisia, vähemmän tunnettuja piirteitä. Linna-näytelmä pureutuu Tuntemattoman kirjoitusprosessiin. Samoin Sillanpään ja Salmelaisen taide syttyy elämään uudelleen.

Itsenäisyyden juhlavuonna 2017 kaikki näytelmät saavat esityksensä omalla kulttuuripohjallaan Pirkanmaalla.

Kaikkia yhdistävä teema? Kova tahto vie miehen läpi harmaan kiven. Periksiantamaton hämäläisyys on yksi itsenäisyytemme kulmakiviä.

Ilmestynyt 4.10.2017.

ISBN 978-952-7244-08-1
Eine Joutsijoki: Heittelysten vaunu — Matkalaukun muistikirja

Tossa de Mar 23. maaliskuuta

Terveiset Kataloniasta! Kastanjetit ja kengänkorot hakkaavat korvissa; tulin juuri Costa Bravan kasinolta. - Että polkevatkin tulisesti jalkaa! Viini oli vahvaa ja kahvi kitkerää. Huomenna lähden Ranskaan, koska...

Kirjailija Eine Joutsijoen Matkalaukun muistikirja vie lukijan kiinnostaviin eurooppalaisiin kaupunkeihin. Mikä riemastuttava lukuelämys. Kuin olisit itse matkalla Heittelysten vaunussa!

Ilmestynyt 13.9.2017.

ISBN 978-952-7244-06-7
Asko Viholainen: Matkalla ajassa

Asko Viholaisen aikaisemmin julkaistuista kirjoista proosaa ovat Suutari, kulkuri ja 51 muuta tarinaa sekä Vanavedentekijät, muut ovat runokokoelmia. Tämän kokoelman runot käsittelevät elämän eri vaiheita. Menneisyyttä ei voi muuttaa ja tulevaisuus tulee usein erilaisena kuin on suunniteltu. Runot ovat rosoisia, joskus jopa proosamaisia, ja niitä voi tulkita monesta eri näkökulmasta. Myös vuodenaikoja ja luonnon kauneutta tutkaillaan, mikä jää omaa napaansa tuijottavalta usein huomaamatta.

Ilmestynyt 22.9.2017.

ISBN 978-952-7244-07-4
Anna Žīgure: Graniittisen maan jalo kansa — Suomi ja suomalaiset latvialaisissa lehdissä 1822–1945

Suomea ja suomalaisia tarkoittavilla sanoilla on Latviassa myönteinen kaiku; Suomi on kauan ollut erityisasemassa ja toiminut esimerkkinä latvialaisille. Historiassa on ollut useita vaiheita, jolloin latvialaiset ovat hengittäneet samaa tahtia Suomen kanssa ja eläytyneet sen dramaattisiin tapahtumiin.

Oli yllätys, kuinka valtavaksi tämän kirjan pohja-aineisto osoittautui. Aikaväliltä 1822–1945 löytyi 2 209 Suomea käsittelevää artikkelia, jotka muodostavat eräänlaisen latvialaisen version Valkoliljojen maasta ja samalla laajan katsauksen Suomen historiaan yli 120 vuoden ajalta.

Anna Žīgure (1948–) on Jūrmalassa asuva latvialainen kirjailija ja kääntäjä. Hän toimi maansa ensimmäisenä suurlähettiläänä Helsingissä 1992–1998 ja on kirjoittanut useita teoksia, jotka sivuavat Latvian historiaa ja nykypäivää sekä hänen ja hänen sukunsa vaiheita.

Suomennos Hilkka Koskela.

Ilmestynyt 22.8.2017.

ISBN 978-952-7244-02-9
Ulla Sandell-Leskelä: Kysyin sorsalta lammikon peilissä

Runoilija Ulla-Sandell-Leskelä on väitellyt psykologiksi vakavasta masennuksesta, sosiaalisen tuen merkityksestä ja siihen liittyvistä elämäntapahtumista. Hän tunsi vetoa runouteen ja nuoruudessaan, mutta “valmista” tuli esikoisteoksen myötä, joka ilmestyi vuonna 2016, Huljutan pois päivien pistiäiset. Uusi teos on entistä voimakkaampi ja koskettavampi. Loistava Kysyin sorsalta lammikon peilissä.

Ilmestynyt 22.8.2017.

ISBN 978-952-7244-03-6
Raija Merilä: Romua ja rakkautta

Romaanin päähenkilö Anna-Kaisa Purala kertoo oman perheen vaiheet isänsä taideteosten ja Suomen historian kautta. Anna-Kaisan äidinisä on kuuluisa voimamies Iso-Otto Purala, joka vanhoilla päivillään avioituu kylään tulleen opettajattaren kanssa. He saavat tyttären Ellin, mutta Iso-Otto kuolee pian ja jättää Puralan talon vaimonsa ja palkollisten hoidettavaksi. Ellin siskopuoli Miina asuu samassa taloudessa. Aikuistuttuaan Ellillä on vaikeuksia saada puoliso itselleen syystä tai toisesta, mutta lopulta hän onnistuu siinä Miinan avustuksella. Vastahakoisesta taiteilijasta Eugen Nyrkkäästä tulee kertojan ja hänen veljensä Oton isä.

Humoristinen ja välillä karnevalistinenkin sukutarina Pohjois-Pohjanmaalta kertoo myös Anna-Kaisan aikuistumistarinan. Lopulta hän on valmis jättämään lapsuuden kotinsa - ehkei ihan lopullisesti.

Ilmestynyt 22.8.2017.

ISBN 978-952-7244-04-3
Kirsti Vähäkangas: Tolokun väkiä, raahelaisia

Tolokun väkiä on yhdeksäs Meijjän kaupunki tarinoi -kirja. Se saattelee lukijansa Wanhan Herran Waltakuntaan ja Krimin sodan melskeisiin. Kirja kutsuu mukaan Aleksanteri I:n visiitille. Lukijan matka tähän päivään kulkee monen tarinan kautta. Raahen historiaa ovat laivanvarustajien lisäksi tehneet arjen ahertajat ja vanhojen puutalojen vaalijat, jotka saavat kirjassa äänensä kuuluville. Sotavuosina kaupungissa käytiin rottasotaa ja pojat tienasivat rotanhännillä taskurahaa. Rantasaunassa saunottiin. Kalle Siposen elokuvateatteriin jonotettiin. Jussi Karikoski myi viinaa laillisesti. Runsaasti valokuvia. Jälleen upea kirja!

Ilmestynyt elokuussa.

ISBN 978-952-7066-97-3
Teemu Laasanen: Nuken tarina — musiikkisatu

Dimitri ja Anna saavat äidiltään helpolta kuulostavan tehtävän, joka vie heidät jännittävään seikkailuun. Tehtävä johdattaa heidät salaperäiseen metsään, kaupungin torin vilskeeseen ja lopulta ylhäiseen linnaan. He kohtaavat kummallisia henkilöitä ja tapahtumia, jotka eivät olekaan sitä miltä ensisilmäyksellä näyttävät. Matkan varrella käydään läpi monia tunteita ilosta suruun, kohdataan omia pelkoja, sekä myös kohelletaan ja nauretaan paljon. Matkan lopuksi kaikki on muuttunut.

Nuken Tarina on musiikkisatu, joka pohjautuu Pjotr Tsaikovskin säveltämään pianosarjaan Lastenalbumi. Satua voi lukea kirjasta tai kuunnella takakanteen liitetyltä CD-levyltä. Parhaiten musiikkisadun idea toteutuu, kun nämä molemmat yhdistää.

Ilmestynyt 18.8.2017.

ISBN 978-952-7066-99-7
Seppo Maukonen: Viimeiset kertojat — JR 2 Kannaksella ja Syvärillä

"Keskikesällä tuli sitten lähtö sotaan."

Vuoden 2017 lopussa hupenee sotaveteraanien määrä alle 17000. On tullut aika kuunnella niitä miehiä, jotka eivät ole vielä tarinaansa kertoneet. August Väisänen, Valtteri Juvakka, Aarne Mikkola ja Erkki Lyijynen sotivat JR kakkosen riveissä. Rykmentin tie vei eteläisen Saimaan rannoilta Karjalankannaksen Lempaalaan ja sieltä Aunuksen ääriin Syvärin voimalaitokselle. Kesällä 1944 rykmentti vetäytyi taistellen Laatokan rantatietä U-asemaan Lemettiin.

Seppo Maukonen kuunteli neljän veteraanin muistelut sodasta ja rauhasta ja kokosi niistä vaikuttavan teoksen, jossa kuuluvat kaikki sodan äänet armottomista taisteluista asemasodan arkisiin puuhiin ja urheiluharrastuksiin. Sodan jälkeen nämä miehet olivat tahoillaan rakentamassa Suomea nousuun.

Kirja nostaa esiin myös Manssilassa kaatuneen runoilija Unto Lehtosen ja kertoo JR kakkosen kentälle jääneistä sankarivainajista.

Ilmestynyt 31.7.2017.

ISBN 978-952-7244-00-5
Paavo Niskasaari: Jepulis pakertaa ja mummo ahertaa

Paavo Niskasaaren esikoisteoksessa Värit villiintyvät tuodaan esille ihmissuhteiden merkitys kuten myös toisessa kirjassa Jepulis pakertaa ja mummo ahertaa. "Meissä kaikissa on arvokkaita asioita, kun tuomme niitä esille siten kuin Luoja on tarkoittanut. Ponnistamme maaperästä joka antaa voimia ottaa vastaan myönteisiä ja kielteisiä asioita. Käsien taitajia on pidetty arvossaan: suutareita, veneentekijöitä, hevosmiehiä jne. Tänään saamme henkistä voimaa taiteilijoilta, maalareilta, kirjailijoilta, runoilijoilta, muusikoilta."

Ilmestynyt 27.7.2017.

ISBN 978-952-7066-98-0
Maarit Sihvonen ja Sirpa Ahola-Laurila: Veden voimalla — olympia-altaasta Siperiaan

"Makkosen setä, opeta mulle looria". Tuosta lauseesta sai alkunsa Maarit Sihvosen 50 vuotta jatkunut tie uinnin parissa.

Noihin vuosiin mahtuu nuorten Suomen mestaruuksia 27 ja aikuisten 54. Maarit oli ainoa naisuimari, joka edusti Suomea Los Angelesin olympialaisissa 1984. Sijoitus oli yhdeksäs, ajallisesti kuudenneksi paras (uitu B-erässä).

Tähän kirjaan on koottu Suomen uintihistorian lisäksi Maaritin uran huippuhetkiä niin uimarina, valmentajana, talviuimarina kuin yrittäjänä. Kirjaan on haastateltu ihmisiä uinti-ja valmennusuran varrelta.

Vuosi 2017 on Maaritin uintiuran 50-vuotis juhlavuosi. Uinti kuuluu yhä Maaritin elämään monella tavalla. Arki sujuu veden voimalla.

Ilmestynyt 30.6.2017.

ISBN 978-952-7066-96-6
Jarmo Huhtala: Rakkatammukoita ja Lapin taikaa

Jarmo Huhtalan upea eräkirja vie Lapin jokivarsille tarinoin ja kuvin. Mestarin työtä.

Tekijä kirjoittaa: "Olen vuonna 1962 syntynyt rovaniemeläinen, jonka sukujuuret ovat syvällä Ounasjokivarressa sekä länsikairan Taapajärven kylässä. Vuodesta 1989 lähtien olen ollut valtion alueellisen ympäristöhallinnon palveluksessa ja tehtäviini ovat sisältyneet monet Lapin jokikunnostushankkeet. Lisäksi olen toiminut kalatalousasiantuntijana katselmustoimituksissa ja kalatieprojekteissa. Olen aina tuntenut suurta kiinnostusta virtavesiä sekä vesiluontoa kohtaan. Toivon, että kirjan luettuasi tunnet voimakasta halua pakata kamppeesi ja lähteä pois ihmisten ilmoilta joelle, erämaahan kokemaan aitoa elämisen riemua. Kuuntele kuinka joki kutsuu sinua mukaansa!"

Ilmestynyt 2.6.2017.

ISBN 978-952-7066-95-9
Tapani Koivula, Juha Pennala ja Riitta Wahlström (toim.): Keitä me olemme?

Teoksen 13 tarinaa piirtää kukin omalla persoonallisella tavallaan kuvaa siitä, keitä me todella ihmisinä ja henkinä olemme. Saamme huomata olevamme jotain paljon enemmän — ja pystyvämme paljon enempään. Kirjoittajat kuvaavat matkaa sielunsa syvyyksiin kanavoitujen tekstien innoittamina.

Lukijan ei tarvitse opetella valmiita ajatusrakennelmia, vaan häntä kannustetaan löytämään oma totuutensa. Saamme opetella rakkautta toisiamme tukien — yhteistyöllä erilaisia näkemyksiä ja vakaumuksia kunnioittaen.

Kirjan yksi tärkeimmistä tavoitteista on herättää lukija huomaamaan omat taitonsa ja kykynsä maapallon pelastamiseksi sekä tuoda esiin ajatusta, että se on mahdollista positiivisella asenteella ja rakkaudella.

Ilmestynyt 26.5.2017.

ISBN 978-952-7066-93-5
Aulis Piiroinen: Tummia pilviä

Aulis Piiroisen koskettava kolmas osa teossarjaan Kiven kasvatti on nimeltään Tummia pilviä. Se jää lukukokemuksena pitkäksi aikaa mieleen, sillä sairaalamaailman kuvauksessa on jotain tuttua meille kaikille. Tuttua ja selittämätöntä kun kaikki muuttuu.

Mikä on sairaalan ja lääkärin vastuu? Mutta yksi kestää, avioparin rakkaus, se kantaa ja saa sanattomaksi.

Ilmestyy 8.6.2017.

ISBN 978-952-7066-92-8
Olavi Parvikko: Toivon mukaan

"Kirsin vapinan edessä Antti veti henkeä, vaikeni ja alkoi nyökyttää. Ikkunasta heijastui himmeä kuva yksiöstä, vuoteella istuvasta Kirsistä ja Antin naamasta, pihaa ei näkynyt ollenkaan. Sisäinen ja ulkoinen peittivät toisensa niin että kummastakaan ei saanut selvää. Sama juttu se on yleensä elämässä. Toivon mukaan?"

Ilmestynyt 26.5.2017.

ISBN 978-952-7066-94-2
Riina Kruut: Tarina siivettömästä enkelistä

Ihana satukirja Tarina siivettömästä enkelistä kertoo kolmen enkelisisaruksen retkestä maahan, joka muuttuu nuorimman sisaren, Laran, siipien pelastusoperaatioksi. Auttavan käden heidän matkalleen ojentaa metsän siimeksessä asusteleva Veikko-peikko, joka runoillen auttaa siskokset läpi metsän vaarojen. Metsässä kohdatut ilkeät tsarppahaiset, ystävyys ja luottamus tuovat lukijalleen jännitystä, sekä onnistumisen tunteita. Upean kuvituksen ja kasvot tarinalle antoi Laura Solkio.

Ilmestynyt huhtikuun lopussa.

ISBN 978-952-7066-89-8
Ulla Sandell-Leskelä: Huljutan pois päivien pistiäiset

Esikoiskirjailija Ulla Sandell-Leskelä on elämäntapahtumista, sosiaalisesta tuesta ja vakavasta masennuksesta väitellyt psykologi.

Hän koki itsensä nuoruudessa runoilijaksi, mutta vasta siirryttyään eläkkeelle hän sai tilaa ilmaista elämisen repertuaaria runoina. Sen selittämättömyydet ja ristiriidat, joiden lomitse onni ja rakkaus luikertelevat, aukenivat luonnon helmoissa, usein öiseen aikaan.

Ilmestynyt huhtikuun lopussa.

ISBN 978-952-7066-90-4
Reijo Nurmela: Kukkamurhaajan tapaus ja muita juttuja

Turkulaisen Reijo Nurmelan esikoisteos Kukkamurhaajan tapaus ja muita juttuja on kirjoittajalleen pitkän harrastuksen huipennus, lyhyitä iskeviä juttuja ja tarinoita, jotka hän on huolellisesti poiminut galleriaansa lukijan iloksi. Nurmela kuuluu Volter-kirjoittajapiiriin, jossa vetäjänä on alkuvuosina toiminut runoilija Tommi Parkko. Volter-ryhmästä on tullut useita kirjailijoita. Leipätyönsä Reijo Nurmela on tehnyt sähköasentajana.

Ilmestynyt huhtikuun lopussa.

ISBN 978-952-7066-91-1
Liana Kaarina: Tohtori Paratissimum

Unohtumaton Liana Kaarina, 60-luvun elokuvan häikäisevä viettelijätär, pääsi ensin Helsingin Sanomien kuvasivulle nuorena lausujana, sittemmin kaksikymppisenä kaikkien päivälehtien suuriin uutisiin loistavana tragediennena esittämällä mielenvikaista vanhaa naista. Filmi teki hänestä seksikkään miestennielijän. Tunnetuin on elokuva: Kuu On Vaarallinen, joka oli Suomen myydyin elokuva ulkomailla, Tuntemattoman sotilaan rinnalla.

Liana Kaarinan kirja Tohtori Paratissimum parodioi lääkäriromaaneja ja kuvailee suurella lempeydellä tohtorin isää, Aadam Hieronymus Tissöörin valtavaa sikalaumaa... Lääkäri Joosef Anatoli Paratissimum joutuu monenlaisiin kummallisiin tilanteisiin.

Ilmestynyt 5.4.2017.

ISBN 978-952-7066-86-7
Kreetta Enckell: Rozita

Kreetta Enckell on kuvataiteilija, joka syntyi Pariisissa 1972 ja on kirjoittanut seuraavan tarinan. Kirja huokuu eläinrakkautta sekä huumorin värittämää yhteiskuntakritiikkiä. Romaani on aikuisille tarkoitettu satu, jota lukiessa jokainen voi kokea värikkään lapsuuden jännittävät tunnelmat ja nauraa ja itkeä ihmisyydelle.

"Asun tällä hetkellä kolmen ja 15 minuutin päässä Arushasta puhvelikyydillä. Puhun nykyään Ugundagun äidinkieltä sujuvasti; minulla kun on aina ollut kielipää. Olemme aviossa rahallisista syistä. Näistä Ugundagun 117 lapsesta 53:sta saamme lapsilisät. Herkullinen summa. Varsinkin kun ruoka on alkanut maistua minulle Tanzanian ihanan auringon alla. Kertomuksestani löytyy suomenkielen virheitä ja nehän ovat tahallisia. Näin ollen voin valituksistanne seurata kuinka moni teistä lukee koko tarinan eli joka sivun. Rozitan olen välillä kirjoittanut Z:lla lapsuuteni sankarin Zorron kunniaksi ja välillä S:llä Equadori mielessä. Nauttikaa ja hengittäkää Serengetin hiekkaa saappaisiinne!"

Terveisin Kreetta Magdaleena Enckell, nykyään kokoa XXXL.

Teos on Kreetta Enckellin esikoinen, joka herättää varmasti keskustelua. Uusi tapa kirjoittaa.

Ilmestynyt 5.4.2017.

ISBN 978-952-7066-88-1
Olavi Heikkinen: Suomen ja Marian sota

Mitä voivat äidit tehdä sodassa taistelevien poikiensa hyväksi? Ainakin lähettää paketteja ja kirjeitä, niin kuin teki tämän kirjan huolta kantava Maria-äiti. Maria myös rukoili lastensa puolesta ja purki väkeviä tuntojaan päiväkirjaan. Se varmaan tuotti lohtua ainakin hänelle itselleen ja piti yllä toivoa jälleennäkemisestä — viimeistään taivaassa.

Eletään jatkosodan hyökkäysvaihetta. Kansakunnalla on uhat ja unelmat. Pohjoissavolaisista ja pohjoiskarjalaisista koottu Jalkaväkirykmentti 51 taivaltaa Laatokalle ja sieltä Aunuksen korpien kautta Petroskoihin ja edelleen Äänisen rantoja myöten yli mahtavan Syvärin virran.

Ilmestynyt 5.4.2017.

ISBN 978-952-7066-87-4
Erkki Lahti: Eränkäynnin perinnesanastoa

Eränkäynnillä on pitkät perinteet. Siihen liittyy rikas kirjakieleen ja yleiskieleen kuulumaton erikoissanasto. Dosentti ja eräkirjailija Erkki Lahti on koonnut lähinnä alan vanhasta kirjallisuudesta laajan metsästykseen ja kalastukseen liittyvän perinnesanaston. Mukana on myös jahtimaastoja, kalavesiä ja pyynnin olosuhteita kuvaavaa sanastoa, sekä kalalajien nimistöä.

Kirja tarjoaa sanastona laajan tietolähteen vanhasta eräperinteestä ja luonnosta kiinnostuneille lukijoille.

Ilmestynyt 5.4.2017.

ISBN 978-952-7066-85-0
Pekka Riekko: Peräkamarinpoika ja koirankuonolainen

Pekka Riekon Peräkamarinpoika ja koirankuonolainen on huikean Huhtikuu-trilogian 2. osa, jossa kirjailija vie lukijaa vauhdilla tärkeiden ja kohtalonomaisten asioiden äärelle unohtamatta velmua huumoria. Pari lainausta kirjasta:

"Minua vaivasi ärhäkkä kaksisuuntainen mielialahäiriö, apatia, autistisuus, ahdistus, toistuva lyhytkestoinen vähä-älyisyys, unettomuus, uniapnea, lievä paniikkihäiriö, keskivaikea masennus, laiskuus, tuurijuoppous, vakava ihmiskammo ja iän myötä paheneva koprolalia."

"Myöhemmällä iällä minulle on käynyt selväksi, ettei ihmisen ja varsinkaan miehen henkinen kasvu ikinä lopu, ainakaan minun kohdallani. Monilla tuo kasvu vie positiiviseen suuntaan, toisilla taas ei."

Ilmestynyt 23.3.2017.

ISBN 978-952-7066-83-6
Timo Jokinen: Lohta ja nilviäisiä

Tämä hyväntuulen kirja sai alkunsa, kun koko ikänsä kampaajana tienestinsä ansainnut Timo Jokinen päätti vapaa-ajallaan vaihtaa sakset kynään. Lapinkalastus on aina ollut varhaislapsuutensa Yli-Torniossa viettäneen Jokisen sydäntä lähellä, niinpä ”Lohta ja nilviäisiä” nivoutuukin kalojen narraamisen ja eräretkeilyn ympärille. Kantavana teemana on erakkomaisen Paavon ja yksinäisen Matin, kahden keski-ikäisen miehen, ystävyys. Romantiikasta pitää huolen ystävyksien seuraan myöhemmin osuva lämminhenkistä ystävyyttä kaipaava Leena. Herkkusuita varten sivuilta löytyy muutama makoisa ruokaohje Paavon ja Matin kokkaillessa pyydystämiään saaliita.

Ilmestynyt 21.3.2017.

ISBN 978-952-7066-84-3
Suvi Saaresti: Valon lapsen kasvatuskirja

Lapsen kasvatuskirja on juuri nyt ajan hermolla. Meiltä puuttuu teos, joka ottaisi rohkeasti kantaa, mistä kasvatuskentän tämän hetkiset ongelmat ovat syntyneet. Kirja on kirjoitettu helppolukuiseksi, helposti samaistuttavaksi. Tarinan muotoon kirjoitettu teksti on jokaiselta lauseeltaan täynnä asiaa.

Kirjoittaja Suvi Saaresti on 40-vuotias kolmen lapsen äiti ja työskentelee lastentarhanopettajana. Hän on asunut Iso-Britanniassa, Ranskassa, Alankomaissa ja Saksassa, ja saanut myös tätä kautta paljon kokemusta ja näkemystä ihmiselämästä erilaisissa ympäristöissä ja elämänvaiheissa.

"Olen työssäni päivittäin todistamassa lasten jatkuvasti kasvavia ongelmia ja vanhemmuuden monisyisiä haasteita. Tunnen tärkeäksi, että oman työni, vanhemmuuden ja opintojeni kautta saamani asiantuntijuus: kokemus ja ymmärrys kasvatuksesta sekä sen ongelmista ja ratkaisuista löytäisi kanavan ihmisten luokse."

Ainutlaatuinen kirja lasten vanhemmille ja kaikille niille, jotka huolehtivat lapsen kehityksestä ja hyvinvoinnista.

Ilmestynyt maaliskuussa.

ISBN 978-952-7066-82-9
Nuura-Johanna Ivakko: Sinä olet

Sinä olet on helsinkiläisen Nuura-Johanna Ivakon esikoisrunoteos, joka kertoo avoimesti ja voimakkaasti hoitajan ja vanhuksen suhteesta muistisairauden, käytösoireiden, väärinymmärrysten ja harhojen maailmassa. Se kertoo aidosti ja vahvasti lähimmäisenrakkaudesta ja kaipuusta lapsuuteen äidin luo.

Ilmestynyt maaliskuussa.

ISBN 978-952-7066-81-2
Samuli Helama: Itsenäisyyden lyhyt historia

Samuli Helaman teos sisältää kahdeksan omaperäistä runoa. Teoksen teemana on Suomen lähimenneisyys ja sen vaiheet näihin päiviin saakka. Kirja kuvaa maamme muutoksia ja niistä juontuneita tilanteita runoihin kirjoitettujen hetkien kautta. Samuli Helama (FT) on Helsingin yliopiston dosentti ja kirja on hänen ensimmäinen runomuotoinen teoksensa. Suomi 100 vuotta innoitti tähän teokseen.

Ilmestynyt Kalevalan päivänä 28.2.2017.

ISBN 978-952-7066-79-9
Terttu Jurvakainen: Valo halkaisee pimeyden

Taiteilija-kirjailija Terttu Jurvakainen on maamme ehdotonta eliittiä runoilijana. Hän on saanut muun muassa arvokkaan J.H. Erkon palkinnon vuonna 1968, ja jatkaa vahvaa lyriikkaansa, kuten kirjan nimestä hehkuu: Valo halkaisee pimeyden. Tekijän runot yltävät korkeisiin sfääreihin ja niiden lukemisesta nauttii kuin hänen upeista maalauksistaan, arvoitus on läsnä, ja saa lukijan mielikuvituksen liikkeelle. Valo halkaisee mielen!

Ilmestynyt 9.2.2017.

ISBN 978-952-7066-78-2
Jukka Sihvo (toim.): Sihvon suvun sotakirja — Perheen kohtaloita kolmessa sodassa

"Tämän kirjan kokoelmaa ovat työstäneet useat sukulaiseni. Isäni, veljeni, tätini ja monet muut. Olen jäsennellyt vuosien ja vuosikymmenten arkiston yhteen muotoon. Toivon että jälkipolvet saavat tietoa, joka on ollut olemassa, mutta nyt vihdoin yksissä kansissa. Kiitän kaikkia muistiinpanojen tekijöitä, kirjeiden säilyttäjiä ja kirjoittajia. Kiitän isääni, jonka harrastus oli muistojen kokoaminen, mutta aika loppui ennen kuin into", entinen Suomen ilmavoimien hävittäjälentäjä Jukka Sihvo kertoo.

Ilmestynyt 31.1.2017.

ISBN 978-952-7066-77-5
Jussi K. Niinenmaa: Valhe vallan päällä — Kirja totuuden kirjavasta käytöstä vallan välineenä

Jussi K. Niinenmaan, Neljän kuolemansynnin tekijän, uusin teos tarttuu rohkeasti erittäin ajankohtaiseen aiheeseen: Valhe vallan päällä. Lue ja nauti Niinenmaan oivalluksista ja mieti, mihin olemme menossa.

Me olemme vapauttaneet talouden ja luoneet arvojen markkinat. Noilta markkinoilta voi ostaa lähes mitä tahansa. Jopa itselleen sopivan totuuden. Mutta noille markkinoille pääsee vain, jos on eliitin etukortti. Muut joutuvat tyytymään ylhäältä annettuun totuuteen. Vaikka se olisikin valhetta.

Ilmestynyt 19.1.2017.

ISBN 978-952-7066-76-8
Esko Porala: Koivulan pysäkki

Esko Poralan esikoisromaani kertoo pienen itäuusmaalaisen kylän elämästä kuusikymmentäluvun lopulla. Keskiössä on kyläläisten kokoontumispaikkana toimiva Koivulan kyläkauppa ja sen edessä oleva linja-autopysäkki. Kertomuksen ajankohta sijoittuu 60-luvun lopun heinäkuun helteisille viikoille ja siinä tutustutaan, niin kyläläisten kuin mökkiläistenkin kohtaamisiin.

Kirjassa käsitellään mm. sekatavarakauppa Koivulan syntyä, keskioluen vapautumisen huumaa, ihmisten arkea ja linja-autopysäkiltä lähtevien ja sinne saapuvien reissuja.

Ilmestynyt 19.1.2017.

ISBN 978-952-7066-75-1

Klikkaa tästä 2016 uutuuksiin